Halaman

Jumaat, 5 Jun 2015

Gempa Bumi di Sabah

   Tanggal 5 Jun 2015 bersamaan pada hari Jumaat berlaku gegaran gempa bumi di bumi bayu dengan kadar 6.0 skala ritter. Gegaran pertama telah berlaku pada 7.15am iaitu pada waktu tempatan dan seterusnya berlaku gegaran yang kedua pada jam 9.18 pm. Gegaran kecil terus berlansgsung beberapa jam kemudian sehingga pada jam 2.20 masih terasa sedikit gegaran di kawasan Kota Kinabalu.

   Seriously, seumur hidup Chiq Neyna belum lagi pernah rasa gegaran gempa bumi. Masa yang 1st gegaran tu memang Chiq Neyna tak fikir apa-apa. Yelah.. tengah sedap tidur kot. Almaklumlah, sekarang UMS cuti study week sekarang ni. Tapi, gegaran tuh memang tersangat kuat sehinggakan Chiq Neyna terjaga daripada tidur. Mahu taknya kalau katil, meja study dan gelas Chiq Neyna bergegar. But, at the end Chiq Neyna continue tidur balik sebab tak syak apa-apa.

   Then, Chiq Neyna terbangun pula dalam jam 9 am something sebab dengar bunyi whatapps masuk. Then mak rommate Chiq Neyna dah call tanya keadaan roommate Chiq Neyna kat Sabah ni. Mak dia dah kelam kabut sedangkan kami nyenyak je tidur. Baru Chiq Neyna perasan rupanya tadi gempa bumi ingatkan Chiq Neyna ngigau ke apa sebab dengar bunyi gelas kaca berlaga atas meja sudy. Yang paling sadis, akak tuh langsung tak rasa apa. Adoi!

   Si buah hati dah sibuk bertanya keadaan Chiq Neyna kat Sabah. Pelik juga Chiq Neyna tetiba tanya okey ke tak (walaupun time tuh demam). Bila buka whatsapp group kelas, baru tahu classmate dah kecoh-kecoh dengan gempa bumi. Baru diri ini mengerti mengapa... Mahunya Chiq Neyna tak gelabah sebab malam tuh Chiq Neyna dah muntah then terus tido dengan nyenyak until more than 12 hours. Haha!

   Then, continue pulak dengan gegaran susulan pada jam 9.18pm. Chiq Neyna tak berapa rasa sangat sampaikan akak roommate mesej tanya sama ada Chiq Neyna rasa (dia tak ada kat bilik sebab balik Tuaran) sebab bff dia cakap rasa gegaran, After that, terus berlaku gegaran yang kecil. Mak tidur tak nyenyak okey! Macam-macam terfikir. Dari info sahih ada mengatakan akan berlaku 10 gegaran susulan selama tempoh 24 hours. Ohhh, god! Bless us, Allah.

   Bila dah tak dapat tidur tuh, Chiq Neyna usyarlah wechat dan fb dan ternyata, mahasiswa/mahasiswi UMS di kolej kediaman Angkasa dah stay di luar bangunan kerana diarahkan berada di luar bangunan kediaman. Scary okey! Dari pukul 7.15 am- 2.20 am, telah berlaku 4x gegaran. Allahuakhbar! Selamatkan kami, Rabbi.
pelajar UMS berkumpul di luar kawasan kolej kediaman Angkasa


   Apa pun, ada hikmah berlakunya gempa ni. Paling teruk area Ranaulah iaitu kawasan yang berhampiran Gunung Kinabalu. Area Kota Kinabalu tak ada apa-apa yang terjejas sangat. Alhamdulillah masih selamat. Anyway, pray for Sabah! Thanks.