Halaman

Sabtu, 11 Mac 2017

Popia Cruncheese

Hai gaissss!

rasanya dah lama Chiq Neyna tak update blog ni. Okey, kali ni Chiq Neyna ada berita gembira untuk uols semua terutama pada peminat tegar cheese. Urmmmm~ Supper yummy!


Bagi korang yang memang minat cheese tak kisahla apa macam cara juadah sekalipun, Chiq Neyna syorkan untuk merasa POPIA CRUNCHEESE hasil air tangan Chiq Neyna sendiri.
Confirm takkan menyesal punyalahh.

Siapa yang suka mengunyah makanan rangup-rangup waktu bosan, haa elok sangatlah cuba order dengan Chiq Neyna. Harga? Inshaa Allah, korang mampu beli. Lagi banyak korang beli lagi banyak diskaun Chiq Neyna bagi kat korang,

Kalau siapa yang tinggal di Kedah sekitar Pokok Sena dan Kuala Nerang, Chiq Neyna akan COD sendiri POPIA CRUNCHEESE kepada korang dan TIADA CAJ PENGHANTARAN! Yang jauh tu,Chiq Neyna akan pos ajelah dan harga postage akan dikenakan kepada korang la.


Nampak macam sedapkan? Tunggu apa lagi? Grab la satu dan rasa kenikmatannya!
Jom Order!
Whatsapp 013-5931156 (Nina)



Isnin, 3 Oktober 2016

Trip ke Pulau Batik, Perak (review)

   Hari Sabtu baru-baru ni (1 Oktober 2016) Chiq Neyna pi vacation yang tak dirancang ke Teluk Batik, Lumut, Perak Darul Ridzuan. Perjalanan yang mengambil masa 3 jam lebih dari Kuala Lumpur memang agak membosankan juga la. masa nak pergi tu memang excited gila la sebab dah lama tak pi vacation ke Teluk Batik ni.

   So, malam sebelum bertolak tu Chiq Neyna reserve satu chalet ni. kalau tak silap nama resort ni Astana Rimba Resort a.k.a Notti Chalet/Resort (tak ingat). Resort ni berdekatan dengan Resort Pak Man Kenangan. Tapi, this is for the last time Chiq Neyna pi resort tu. Kitorang plan memang nak stay dekat dengan laut, nak feeling-feeling gitu la kan.

   Tapi, rasa menyesal pula bila chalet yang kitorang booked tu macam apa je. Chalet tu macam khemah dan dinding dia macam partition kat office gitu. Yang ada cuma katil, bantal, tuala, air cond, sabun kecil ngan toilet. Chalet tu berlantaikan kayu. Bumbung chalet pula macam bumbung khemah. Mak aii, punyalah bahang bila tengahari. Udohle mahal bebenor sewanya, RM120. Yang paling sadis, dapat pula chalet paling hujung sebelah hutan. Uishhh! Seram mak nak stay. Sumpah dah tak mau check in chalet situ lagi.

   Bila hari kedua Chiq Neyna kat sana, kitorang decided untuk stay hotel je. Dah tak sangup nak tinggal chalet yang macam khemah kenduri je. Check in hotel baru RM98 + deposit RM20 dan jauh lebih selesa untuk stay berbanding kat chalet tu.

   Pantai kat Teluk Batik ni okeylah but to crowded dengan pengunjung-pengunjung. Ada banyak game air yang korang boleh join kat sini.So, takkan mengecewakan korang la.

   Okey, tips untuk kedai makan pula kitorang makan dekat kedai makan dan minum silaturahim. kedai tu betul-betul dekat simpang nak ke Teluk Batik. Kedai makan tu betul-betul sebelah kanan simpang.. Kedai tu memang tersangat murah dan sedap + ada bakar-bakar lagi tu. No wonder la ramai pelanggannya. Tapi, kedai tu cuma buka untuk lunch je tau. Bila malam sila cari kedai makan lain.

   Ada satu kedai makan ni, nama kedai makan tu restauran Sup Ayam Kampung. Ma Shaa Allah punya la lambat dorang nak siapkan makan. Udoh le idok sedap. pelanggang bukan ramai pun time tu. Yang Chiq Neyna perasan la, ramai pelanggang blah dari situ sebab terlalu lambat. Omaigodddddd! Kitorang order nasi goreng 2 je tapi, sejam kemudian baru sampai. Tunggu air pun, kat setengah jam. What the pishhhh??? Kalau korang nak tahu, restauran tu pun dekat simpang nak ke Teluk Batik. Location dia sebelah kiri simpang. Please cari tempat makan kat lain kalau korang nak makan okey.

   Okey, setakat tu je review Chiq Neyna nak share dengan koran supaya korang tak terkena macam Chiq Neyna ni. Better chek in hotel jela. Lagipun, bukan jauh jugak hotel dengan Teluk Batik.

Ahad, 25 September 2016

Kadang Kala

Lemah... Longlai memikirkan liku hidup yang kian payah.
Huhh... Helaan nafas dilepaskan berat sekali.
Pandangan dilemparkan jauh diluar jendela
Memerhati gelagat manusia-manusia yang sibuk mengejar masa dunia.
Huhhh!
Sesak di dada ini.

Pandangan dilemparkan ke dada syiling
"Hidup sebenar aku akan bermula. Tapi, kenapa aku tidak menjumpai jalan benar itu? Tuhan, permudahkan apa yang sukar untukku. Jika jalannya payah, mudahkanlah. Mudahkanlah."

Buntu untuk memulakan dari kanan atau kiri
Semakin sesak difikiran
Tiada cahaya yang menanti dihadapan
Pandangan masih kabur.
Ahhh!

Tuhan,
aku serahkan segalanya kepada-Mu
Jika aku ingin putus asa, berikan aku semangat baru.
Agar aku tahu perancangan-Mu adalah sebaik-baiknya

Isnin, 19 September 2016

Hati



Hati
Aku mohon
Jangan kau terus rapuh dengan keadaan yang tidak membela kau.
Aku mohon
Kau harus tabah dan kau perlu tabah wahai hati
Jangan diikutkan perasaan yang sering sahaja goyah pendiriannya
Ada kalanya suka adakalanya juga sedih

Hati,
jika kau rapuh, air mata juga mengiringimu
Aku tidak ahu terlihat lemah di mata manusia meskipun kau telah lelah, hati.
Rayuku hanya satu,
teruslah bangkit dan kita akan hadapi sama-sama segala cubaan yang datang melintang.
Janji dengan aku ya, hati?

Khamis, 1 September 2016

Rasa

Bukan mudah untuk sembunyikan
Sejuta rasa yang bermaharajalela
yang sudah sekian lama menjajah
hati dan perasaan kau.
Bukan mudah.

Kau kena sembunyikan rasa itu sedalam-dalamnnya
agar ia tidak timbul di dasar wajah
Kau kena berpura-pura
dan pamerkan kegembiraan palsu kau
Ia bukan mudah.
 
Bukan kau mahu terus berduka
Tapi parut yang sekian lama tertanam
sukar untuk kau hapuskan.
Lalu kau pilih untuk terus menyimpan rasa itu
dan biarkan ia di dalam sana. 
Sampai bila-bila

Isnin, 15 Ogos 2016

Beruntung


Beruntung
Beruntung jika kau punya si dia yang menyayangi
Si dia yang selalu memahami
Beruntung sangat!

Jika kau sedih
Dia ada menghiburkan
Jika kau sendiri
Dia ada menemani
Jika kau tangis
Dia ada menepis air mata

Jika kau jumpa si dia begini
Mohon dihargai
Kerana kau mungkin takkan jumpa lagi
Manusia yang berhati suci
Jangan dibiarkan pergi
Kerana kau dicintai separuh mati