Halaman

Rabu, 29 Januari 2014

Cinta Itu Tak Semestinya Memiliki

   Assalamualaikum uols !Apo kabo orang kampung ?Hee ~Dah lama Chiq Neyna terfikir ,apa lahh yang nak di'update' dalam blog kesayangan neh supaya Chiq Neyna dapat share dengan uols .Fikir punya fikir ,akhirnya dapat jugak idea yang nak dicelotehkan kat sini haa .Meh sini ,Mak Temah nak story kat uols pasal love neh .Ahaks !Kalau uols dah tengok tajuk pun mesti uols fikir Chiq Neyna neh nak berjiwang sakan kan ?Eh ,tak jugak lahh .Cuma nak luahkan pandangan dengan uols je .

   Zaman sekarang neh ,dah macam-macam jenis cinta Chiq Neyna tengok ,dari cinta monyet sehinggalah kepada cinta cicak(ada ke ?) .Susah benor nak jumpa yang berkekalan .Asal bercinta je ada je halangan yang muncul macam curang lahh ,kita suka orang tuhh but orang tuhh suka orang lain and so on lahh .Yang paling Chiq Neyna tak tahan tuhh ,bila putus je mulalah meroyan semacam .Dah macam orang mati anak pulok .Chill lahh .

   Tak salah kalau uols nak bersedih bagai neh ,tapi ada had jugak tuh .Ini tak ,sampai nak bunuh diri lahh and semakin hanyut jauh dari Tuhan .What the frog ?Takkan sebab dikecewakan ,kita dah putus harapan dengan ujian Allah dan rahmatNya ?Cinta pada manusia neh sememangnya tak kekal lahh dear .Sebab kita akan ditinggalkan mungkin sebab hati seseorang tuhh dah berubah arah ataupun menyambut seruan Ilahi .Sifat manusia neh cuma sementara .Ingat tuhh..

   Chiq Neyna sedih lahh bila tengok ada segelintir antara kita yang semakin jauh dari landasan agama .Sebab apa ?Sebab kecewa dengan cinta .Itu tak sepatutnya terjadi .Sebaiknya ,kita bentuklah hati kita semula dan serahkan pada Dia kerana Allah tuhh lahh pemilik segala rasa .Dia lahh yang lebih berhak ke atas kita serta perasaan kita .Kalau dikecewakan ,mengadulah pada tuhan kita yang Esa .Allah kan Maha Penyayang dan Maha Mendengar .

   Kita luahkan lahh apa saja yang kita nak dan Allah adalah sebaik-baik tempat untuk mengadu .Cuma Dia yang mampu membantu kita menyelesaikan segala masalah .Allah selalu ada dengan kita tak kira masa dan selalu menunggu apa jua keluhan serta permintaan kita .Ya Allah ,beruntungnya kita kan...Kenapa kita nak hancurkan hidup kita semata-mata kerana cinta yang sementara sedangkan cinta hakiki pada Allah ?Fikir-fikirkan lahh uols .

   Yang paling dasyat sekarang bila tengok bebudak sekolah menengah yang baru melangkah masuk dunia remaja bercinta punyalah rancak sampaikan sanggup ketepikan ibu bapa .Haishhh !Dunia oh dunia .Kadang-kadang geli hati Chiq Neyna tengok sikap bebudak zaman sekarang and sometime tuhh rasa menyampah .Nak buktikan mereka punya cinta tuhh sampai sanggup malukan diri sendiri dan keluarga dengan upload gambo berkissing and nanges dalam youtube mahupun facebook.Di manakah rasa malu itu ???Tertanya seketika...

   Bila dah putus cinta ,mula lahh mention nak bunuh diri lahh dan nak lari diri dari rumah .Pendek sungguh akal bebudak zaman sekarang .Sadisss !Belajar lahh dulu wahai sahabat yang dikasihi .Perjalanan hidup kita masih panjang dan masih banyak lagi ujian yang akan mendatang .Jangan putus asa dengan segala ujian yang menimpa walaupun cinta itu tidak berpihak pada kita ,yakinlah cinta Allah itu ada untuk selamanya .Dia selalu ingat akan kita dan selalu menunggu taubat kita walaupun kita sering terjerumus dalam lembah dosa .Kita patut besyukur atas nikmat yang diberi .

p/s :sekadar renungan untuk diri sendiri dan juga untuk uols semua .Chiq Neyna harap ,kita mampu muhasabah diri dan dekatkan hati kita dengan pencipta kita dan serahkan segala urusan kita padaNya denga ikhlas dan redha .In Shaa Allah ,kebahagiaan itu bakal menjadi milik kita kelak .